Σελίδες

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

"Ο Μικρός Ζωγράφος των Βράχων": Ταξιδεύοντας στην Παλαιολιθική Εποχή μέσα από ένα Βιβλίο



     Χάρη στις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και την καταπληκτική ιδέα τους να δανείζουν σε εκπαιδευτικούς βιβλία συνοδευόμενα από σχετικό εποπτικό υλικό (για σχετικές πληροφορίες δείτε εδώ ) και κυρίως τη συμβολή της Μαρίας Ποθητού με τα “Χαμογελάκια” της (δείτε εδώ), είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο, φτάνοντας στην Παλαιολιθική Εποχή και γνωρίζοντας τον Ποκ. Ποιος είναι ο Ποκ; Το λογοτεχνικό δημιούργημα της Μαρίας Πετκανοπούλου που με την εκπληκτική εικονογράφηση της Άννας Καρνή δημιούργησαν τον “μικρό ζωγράφο των βράχων”, ένα βιβλίο που σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

     Το σακί με τον “Μικρό Ζωγράφο των Βράχων” από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο έφτασε στην  τάξη μας και ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν έκδηλος! Τι είναι αυτό; τι έχει μέσα; είναι παιχνίδι; βιβλίο;. Οι απορίες λύθηκαν όταν ο μικρός Ποκ συνάντησε τα παιδιά που τον υποδέχτηκαν θερμά..

Α) Γλώσσα


1. Αφήγηση Παραμυθιού, Επεξεργασία Εικόνων και Σχολιασμός


    Μετά την αφήγηση του παραμυθιού, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τον παιδιών ως το τέλος, τα παιδιά κλήθηκαν να σκεφτούν τη συνέχειά του, δίνοντας απάντηση στο σχετικό ερώτημα του βιβλίου.
    Στη συνέχεια περιγράψαμε τις εικόνες, ανακαλώντας παράλληλα τα γεγονότα της ιστορίας κι εστιάζοντας σε χαρακτηριστικά στοιχεία της εποχής στην οποία αναφερόταν (ρούχα, κατοικία, ενδυμασία, τρόπος θέρμανσης, καθημερινές ασχολίες κτλ.)
    Τέλος, προβληματιστήκαμε για τα συναισθήματα του Ποκ σε διάφορες καταστάσεις και προσπαθήσαμε να περιγράψουμε τον χαρακτήρα του, στοιχεία που στη συνέχεια καταγράψαμε


    2.   Το σταυρόλεξο της παλαιολιθικής εποχής







Β) Έκφραση & Δημιουργία

Δραματοποίηση

    Μοιράζουμε ρόλους, φτιάχνουμε τα σκηνικά μας, προσθέτουμε σκηνοθετικά στοιχεία (όπλα κυνηγών, δάδα, φωτιά, πέτρες, αγριοφράουλες κτλ.) και είμαστε έτοιμοι να αυτοσχεδιάσουμε!

Ξημερώνει Οι άντρες παίρνουν τα όπλα τους κι ετοιμάζονται για κυνήγι



Ο Ποκ κάνει το ίδιο

...αλλά οι κυνηγοί για άλλη μια φορά τον αγνοούν, θεωρώντας τον μικρό ακόμη. Έτσι, κι αυτή τη φορά θα βγει μόνος του για να ανακαλύψει τον κόσμο

Αρχίζει να νυχτώνει. Οι κυνηγοί επιστρέφουν και όλοι μαζεύονται γύρω από τη φωτιά να αφηγηθούν τις ιστορίες τους από το κυνήγι. Ο Ποκ ακούει εντυπωσιασμένος!

Ώρα για ύπνο! Η επόμενη μέρα είναι μια ακόμη ευκαιρία για τον Ποκ να εξερευνήσει τη φύση. κι αυτή την φορά ανακαλύπτει κάτι πεντανόστιμες αγριοφράουλες! Και φυσικά πηγαίνει μερικές στη μαμά του.


Κι αυτή με τη σειρά της έχει να του δείξει κάτι, ένα είδος ημερολογίου με ομόκεντρους κύκλους. 


Όμως αυτό που του προκαλεί εντύπωση είναι το καρβουνάκι με το οποίο τους σχεδίασε. Έτσι ξεκινάει κι αυτός να ζωγραφίζει στους βράχους…

Όταν μάλιστα θα γνωρίσει και τον παππού που φτιάχνει τις βραχογραφίες που φέρνουν τύχη στους κυνηγούς, το ενδιαφέρον του θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο!

Αυτός θα του μάθει να φτιάχνει χρώματα.

και θα τον αναδείξει στον μικρό ζωγράφο των βράχων που οι κυνηγοί θα συγχαρούν για το σπουδαίο έργο του!



Ζωγραφική

1. Τα παιδιά απόδωσαν εικαστικά μια σκηνή της ιστορίας που τους άρεσε και σε ένα “συννεφάκι” πρόσθεσαν τις σκέψεις του Ποκ





2. Χρησιμοποιώντας τα καρβουνάκια που περιλαμβάνονταν στο σακί, ανακαλύψαμε πώς είναι να ζωγραφίζεις με κάρβουνο, όπως έκαναν οι πρωτόγονοι. 

Κολάζ
   Αφού παρατηρήσαμε και περιγράψαμε τις φωτογραφίες με διάφορες βραχογραφίες που περιείχε το σακί, 


φτιάξαμε τις δικές μας βραχογραφίες με κηρομπογιές σε καφέ χαρτί του μέτρου το οποίο στη συνέχεια τσαλακώσαμε για να αποδώσουμε την υφή των βράχων. 


Κατόπιν, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά επιχειρήσαμε να αποδώσουμε ένα σπήλαιο με μια βραχογραφία του Ποκ και φυσικά τον Ποκ δίπλα να κρατάει έναν αναμμένο πυρσό για να βλέπει.







Γ) Μαθηματικά

Παίξαμε τα παιχνίδια που περιείχε το σακί και ειδικότερα:
α) ένα παζλ με γλωσσοπίεστρα, τα οποία έπρεπε να τοποθετηθούν στη σωστή σειρά ανάλογα με τον αριθμό των κουκίδων που ανέγραφαν (από το 1 έως το 8)



β) μια τόμπολα με εικόνες από την ιστορία. Το συγκεκριμένο παιχνίδι το παίξαμε σε 2 ομάδες. Κάθε ομάδα είχε ένα πλαίσιο με εικόνες, σε καθεμία από τις οποίες αντιστοιχούσε ένας αριθμός. Κάθε παιδί, ρίχνοντας ταυτόχρονα 2 ζάρια με βούλες από το 1 έως το 5, επέλεγε την καρτέλα με την εικόνα που αντιστοιχούσε στο άθροισμα το ζαριών και την τοποθετούσε στην αντίστοιχη θέση στο πλαίσιο της ομάδας του. Η ομάδα που συμπλήρωσε πρώτη όλες τις εικόνες της αναδείχτηκε νικήτρια


Δ) Μελέτη Περιβάλλοντος Τεχνολογία
1. Παρακολουθήσαμε βίντεο από την εκπαιδευτική σειρά “μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος” σχετικά με την παλαιολιθική εποχή

2. Είδαμε σε PowerPoint συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες που περιείχε το παραμύθι. Το PowerPoint μπορείτε να το κατεβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο


Δραστηριότητες Επέκτασης:

Συνεχίζοντας την ιστορία του Ποκ.

   Τελειώνοντας, επειδή δεν μπορούσαμε να αποχωριστούμε τον Ποκ που είχε γίνει πλέον φίλος μας, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα δικό μας παραμύθι, σαν συνέχεια αυτού που διαβάσαμε. Έτσι, συνεχίσαμε την ιστορία του Ποκ, την εικονογραφήσαμε, φτιάξαμε το εξώφυλλο, σαρώσαμε τις εικόνες στον υπολογιστή, την ηχογραφήσαμε και δημιουργήσαμε ένα είδος ηλεκτρονικού παραμυθιού σε μορφή βίντεο. 









Το βίντεό μας μπορείτε να το δείτε εδώ 
 

6 σχόλια:

  1. Ειρηνάκι μου μοναδική εμπειρία για τα παιδιά!!!!!!!!!!!! Πραγματικά, το παραμύθι της φίλης μας Μαρίας το απογειώσατε!!! Είστε καταπληκτικοί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραία πράγματα μάθατε!!!και με υπέροχο τρόπο!!!τέλεια δουλειά!!!
    είστε καταπληκτικοί!!!Μπράβο σας!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλη μια εξαιρετική προσέγγιση! Συγχαρητήρια! Πλήρης κι ενδιαφέρουσα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή