ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΥΛΙΚΟΥ

Το υλικό που θα βρείτε στο ιστολόγιο "Νηπιαγωγός για Πάντα" είναι δημιούργημα της εκπαιδευτικού κ. Ειρήνης Ματθαιάκη. Παρέχεται δωρεάν και είναι ελεύθερο προς χρήση για εκπαιδευτικούς σκοπούς. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση για εμπορική εκμετάλλευση, η αναδημοσίευση χωρίς παραπομπή στη δημιουργό του και η αντιγραφή του περιεχομένου σε άλλη ιστοσελίδα χωρίς ανάρτηση του σχετικού συνδέσμου (link) του ιστολογίου.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Ένα σποράκι ταξιδεύει... στο Νηπιαγωγείο μας!

    Τα ΧΑΜΟΓΕΛΑΚΙΑ σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, συμμετείχαν στις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν για τον Eric Carle, με αφορμή τα 50 χρόνια του βιβλίου του «Μια Κάμπια Πολύ Πεινασμένη». Οι εκδηλώσεις για τον αγαπημένο συγγραφέα και εικονογράφο Eric Carle, έγιναν σε πάνω από 50 χώρες, με μοναδικές δράσεις και εργαστήρια. Το Νηπιαγωγείο Βλαχάτων συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον αγαπημένο μας συγγραφέα με δράσεις εμπνευσμένες από το βιβλίο του «Το σποράκι ταξιδεύει…»

Το σποράκι ταξιδεύει….

Το εξαιρετικό βιβλίο του Eric Carle «Το σποράκι ταξιδεύει» αποτέλεσε αφετηρία κι έμπνευση για δημιουργικές διαθεματικές δράσεις στην τάξη μας, δίνοντας μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον κύκλο ζωής των φυτών.

Γνωριμία με το παραμύθι

    Αφού απολαύσαμε την ανάγνωση του παραμυθιού και γνωρίσαμε τον συγγραφέα του, το αναδιηγηθήκαμε παρατηρώντας την ιδιαίτερη εικονογράφησή του. Στη συνέχεια, καταγράψαμε ομαδικά σε μορφή κύκλου το ταξίδι που κάνει το σποράκι, αξιοποιώντας τις εικόνες του βιβλίου κι εστιάζοντας στα στάδια του κύκλου ζωής των φυτών.

   Τέλος, το ίδιο ταξίδι απέδωσαν με ζωγραφική τα παιδιά σε ατομικά φύλλα εργασίας.

Το φύλλο εργασίας μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ


Δραματοποιώντας με κίνηση του «ταξίδι»…..

Με τα συνοδεία της μουσικής (“Bahar” του Αμπλιανίτη»)

γίναμε σποράκια και ζωντανέψαμε με το σώμα μας τα στάδια ανάπτυξης του φυτού.






Εικαστική απόδοση εικόνας του βιβλίου (Ομαδική Εργασία)

    Εμπνευστήκαμε από την υπέροχη εικονογράφηση του βιβλίου κι εργαστήκαμε ομαδικά για να αποδώσουμε μια εικόνα του. Αρχικά, παρατηρήσαμε τους συνδυασμούς των χρωμάτων και τα παιδιά εργάστηκαν σε ζευγάρια για να τους αποδώσουν, αναμιγνύοντας χρώματα σε λευκά χαρτιά.

Τα χρωματιστά χαρτιά αποτέλεσαν το βασικό υλικό μας για να αποδώσουμε στη συνέχεια με κολάζ την εικόνα του βιβλίου που επιλέξαμε. Δουλέψαμε πολύ αλλά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε! Και ο ενθουσιασμός των παιδιών την ώρα που σύγκριναν το έργο τους με την εικόνα του βιβλίου, ήταν η καλύτερη επιβράβευση της προσπάθειάς τους!




Καδράκια εμπνευσμένα από… τον Eric Carle!

     Αντλώντας έμπνευση από το υπέροχο λουλούδι του βιβλίου, ζωγραφίσαμε τα δικά μας λουλούδια συνδυάζοντας χρώματα και φτιάξαμε ατομικά καδράκια.

 


Το βιβλίο του Eric Carle… σε βίντεο!

 Ολοκληρώνοντας το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε το παραμύθι του Eric Carle με έναν διαφορετικό τρόπο…. σε μορφή βίντεο, με αφήγηση και εικονογράφηση από τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Βλαχάτων!

    Αφού ηχογραφήσαμε την αφήγηση των σκηνών της ιστορίας, εργαστήκαμε σε ζευγάρια για να αποδώσουμε με κολάζ τις εικόνες του βιβλίου…. Και είναι αλήθεια ότι ήταν μια εργασία πολλών ωρών, στην οποία τα παιδιά συνεργάστηκαν εξαιρετικά και δούλεψαν με πολύ προσοχή, μεράκι κι ενθουσιασμό! 






Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού!!! 

Χίλια μπράβο στους μικρούς μαθητές μας!!!!


Επεκτάσεις….

    Το βιβλίο «Το σποράκι ταξιδεύει…» γέννησε το ενδιαφέρον μας να μάθουμε περισσότερα πράγματα για το πώς μεγαλώνουν τα φυτά και κυρίως να φυτέψουμε σποράκια και να παρατηρήσουμε από κοντά το «ταξίδι» τους….

Με την βοήθεια των γονιών, συγκεντρώσαμε διάφορων ειδών σποράκια, τα παρατηρήσαμε και τα συγκρίναμε (μέγεθος, χρώμα) και τα βάλαμε στη γωνιά των Φυσικών Επιστημών.

    Στη συνέχεια, κάθε παιδί φύτεψε τα δικά του σποράκια σε σακουλάκια, στα οποία ζωγράφισε τον ήλιο και τη βροχή (στοιχεία αναγκαία για να μεγαλώσουν τα σποράκια μας!) και στη συνέχεια, αφού προσθέσαμε ένα χάρτινο χάρακα (για να μετράμε το πόσο μεγαλώνουν), τα κολλήσαμε στο τζάμι για να μπορέσουμε να τα παρατηρούμε καλύτερα! Και μετά από λίγες μέρες… εμφανίστηκαν οι πρώτες ρίζες!!!


     Δουλέψαμε όμως και όλοι μαζί για να φτιάξουμε έναν μικρό λαχανόκηπο στην αυλή του σχολείου μας! Με την βοήθεια γονιών, φυτέψαμε σποράκια από διάφορα φυτά, τα οποία καταγράψαμε σε καρτελάκια, και παρατηρούσαμε μέρα με τη μέρα το υπέροχο «ταξίδι» που κάνει το σποράκι μέχρι να μεγαλώσει…



Κι όταν αυτά μεγάλωσαν αρκετά παρατηρήσαμε και καταγράψαμε τα μέρη του (ρίζα, βλαστός, φύλλα)…

… ενώ φτιάξαμε και μια αριθμογραμμή, με τα φύλλα που συνεχώς αυξάνονται καθώς μεγαλώνει ο βλαστός.



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου