Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015

Τηρώντας τις Παραδόσεις… Βάφουμε Αυγά και Φτιάχνουμε Λαζαράκια

Βάψιμο Αυγών με Γκοφρέ και Φίλτρο Καφέ


  Πρόκειται για μια ιδέα της αγαπημένης μου Κατερίνας Παπαευθυμίου (δείτε εδώ) που με ενθουσίασε κι αποφάσισα να την υιοθετήσω! Όσο για το αποτέλεσμα, πολύ καλύτερο απ’ ό,τι περίμενα!
Κάθε παιδί επιλέγει τα χρωματιστά χαρτάκια από γκοφρέ με τα οποία θέλει να βάψει το αυγό του, τα βάζει μέσα στο φίλτρο,

κλείνει το φίλτρο και στη συνέχεια το βρέχει.

Αφήνουμε να στεγνώσουν 

κι έτοιμα τα πασχαλινά μας αυγά! Γρήγορα κι εύκολα..



Λαζαράκια... από παιδικά χεράκια!

    Έχοντας ήδη μιλήσει για το Σάββατο του Λαζάρου και τα σχετικά γεγονότα, μάθαμε τα κάλαντα που λένε την συγκεκριμένη ημέρα και ειδικότερα τα παρακάτω:

- Πού ’σαι Λάζαρε, που είναι η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.
- Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.

Bάγια, βάγια των Bαγιών
τρώνε ψάρια, τον κολιόν
και την άλλη Kυριακή
ψήνουν το παχύ τ’ αρνί.


    Στη συνέχεια, μιλήσαμε για ένα έθιμο που δεν είναι γνωστό στο νησί μας αλλά θεώρησα ότι θα είχε πολύ ενδιαφέρον να το μάθουμε, τα λαζαράκια.

Πληροφορίες

.Το Σάββατο του Λαζάρου, οι γυναίκες, τα παλιά χρόνια, ζύμωναν το πρωί ειδικά ψωμάκια, τους “λαζάρηδες” ή και “λαζαράκια”. Στα “λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσα “λαζαράκια” έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα. Στην ουσία, τα λαζαράκια είναι σταφιδοφωμάκια.
Πηγή:http://koukfamily-cook.blogspot.gr/2010/03/blog-post_26.html

Η συνταγή που χρησιμοποιήσαμε είναι από εδώ

Αφού τη γράψαμε,


συγκεντρώσαμε τα απαιτούμενα υλικά και ξεκινήσαμε τη δουλειά!
Καταρχάς, ελέγξαμε από τη συνταγή αν έχουμε συγκεντρώσει όλα τα υλικά, διαβάζοντάς τα διαδοχικά. 

Δεν παραλείψαμε βέβαια να μυρίσουμε τα μπαχαρικά 

αλλά και να δοκιμάσουμε τις σταφίδες! 

Στη συνέχεια, βάλαμε σε χλιαρό νερό, αφού πρώτα ελέγξαμε την θερμοκρασία του,


την μαγιά

και λίγη ζάχαρη, που όπως είπαμε είναι η αγαπημένη τροφή της μαγιάς.

Προσθέσαμε και λίγο αλεύρι,

και αφήσαμε το μείγμα μας σκεπασμένο σε ζεστό μέρος που επέλεξαν τα παιδιά.

   Φυσικά, ήμασταν πολύ προσεκτικοί στις μετρήσεις μας, χρησιμοποιώντας αυθαίρετες μονάδες μέτρησης (φλιτζάνια, κουταλιές κτλ.)
    Μετά από 20 λεπτά, επιστρέψαμε για να δούμε πώς αντέδρασε η μαγιά με τη ζάχαρη και την παροχή θερμότητας. “Κυρία φούσκωσε!” Ο ενθουσιασμός μας έκδηλος! Και συνεχίζουμε!


Προσθέσαμε διαδοχικά και τα υπόλοιπα υλικά



και στο τέλος ζυμώσαμε, ενώ παράλληλα τραγουδούσαμε τα κάλαντα του Λαζάρου! Πραγματικά απολαύσαμε όλη τη διαδικασία




  Αφήσαμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει. και για να το βοηθήσουμε λίγο του “προσφέραμε” με χαρά τις ζεστές κουβερτούλες μας!
     Επιτέλους ήρθε η ώρα να τα πλάσουμε! Τους δίνουμε τη μορφή του Λάζαρου και φυσικά δεν ξεχνάμε να τους προσθέσουμε τα ματάκια-γαρίφαλα!





    Έτοιμα για φούρνο! Πραγματικά μύρισε όλο το σχολείο

Εμείς όμως υποσχεθήκαμε ότι θα περιμένουμε το Σάββατο του Λαζάρου για να τα φάμε! Άραγε θα κρατηθούμε..;





Και αν θέλετε να μας απολαύσετε να τραγουδάμε τα κάλαντα του Λαζάρου, φτιάχνοντας παράλληλα τα λαζαράκια μας, μπορείτε να δείτε το παρακάτω βιντεάκι:



Και του χρόνου μικρούλια μου!


Να είστε πάντα καλά!

5 σχόλια:

  1. υπέροχα Ειρήνη μου, γέμισε ευωδιές ο τόπος, και του χρόνου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΕΙΡΗΝΗ!!!!!!!!!!!!!!!ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΑΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙ ΟΜΟΡΦΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΑΒΓΑ ΣΑΣ!!! ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ΕΠΙΣΗΣ, ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυγά και λαζαράκια super!!!!Μπράβο σας Φαίη μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολλά συγχαρητήρια στα μικρούλια και στη φοβερή κυρία τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή