ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΥΛΙΚΟΥ

Το υλικό που θα βρείτε στο ιστολόγιο "Νηπιαγωγός για Πάντα" είναι δημιούργημα της εκπαιδευτικού κ. Ειρήνης Ματθαιάκη. Παρέχεται δωρεάν και είναι ελεύθερο προς χρήση για εκπαιδευτικούς σκοπούς. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση για εμπορική εκμετάλλευση, η αναδημοσίευση χωρίς παραπομπή στη δημιουργό του και η αντιγραφή του περιεχομένου σε άλλη ιστοσελίδα χωρίς ανάρτηση του σχετικού συνδέσμου (link) του ιστολογίου.

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ένα Σαλιγκάρι στην Τάξη μας....



   Φθινοπώριασε. Οι πρώτες βροχούλες ξεκίνησαν και τα σαλιγκαράκια άρχισαν να βγαίνουν από τα καβούκια τους! Ευκαιρία λοιπόν να τα μεταφέρουμε και στην τάξη!

    Δεν υπάρχει καλύτερη αφόρμηση για το συγκεκριμένο θέμα από ένα πραγματικό σαλιγκάρι που επισκέπτεται την τάξη μας μια μέρα μετά τη βροχή και εύκολα μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον των παιδιών. Πώς βρέθηκε εκεί; Τι ρόλο έπαιξε η βροχή; Που ζουν τα σαλιγκάρια; και άλλες ερωτήσεις μπορούν να αποτελέσουν απλά το εφαλτήριο για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό ταξίδι!


Ας το παρατηρήσουμε
 
   Βλέποντάς το από κοντά ή χρησιμοποιώντας και μεγεθυντικούς φακούς, τα παιδιά καλούνται να το περιγράψουν (μαλακό σώμα, σκληρό κέλυφος, κεραίες.). 




Παράλληλα μπορούμε να επιδείξουμε και σχετικές φωτογραφίες ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν διάφορα είδη σαλιγκαριών αλλά και να τα συγκρίνουν








Τι θέλουμε να μάθουμε γι’ αυτό;

    Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να διατυπώσουν ερωτήσεις σχετικά με πράγματα που θα ήθελαν να μάθουν για τα σαλιγκάρια και τις συγκεντρώνουμε με τη μορφή ιστογράμματος, που μπορεί να έχει την παρακάτω μορφή:

Αναζητώντας απαντήσεις.

Πού μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για τα σαλιγκάρια;
Τα παιδιά προβληματίζονται. ώσπου καταλήγουμε σε πηγές όπως τα βιβλία, οι εγκυκλοπαίδειες, το διαδίκτυο. Τα παιδιά καλούνται στο σχολείο ή με τη βοήθεια των γονιών τους στο σπίτι να συγκεντρώσουν οποιαδήποτε σχετική πληροφορία και την επόμενη μέρα παρουσιάζουν το υλικό τους στους συμμαθητές τους.



 Ακολουθεί συμπλήρωση των στοιχείων στο ιστόγραμμά μας. Η καταγραφή μπορεί να γίνει και από τα ίδια τα παιδιά





 Στο τέλος μπορούμε να τους δείξουμε και το απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ "μικρόκοσμος" που αφορά τα σαλιγκάρια


Σημαντικές Πληροφορίες
1.  Μερικά σαλιγκάρια μένουν στη στεριά ενώ κάποια άλλα στις λίμνες και τη θάλασσα
    2.  Μορφολογικά το σαλιγκάρι χωρίζεται σε δύο μέρη, το κέλυφος και το κυρίως σώμα. Έχει 2 ζευγάρια κεραίες, στο μεγαλύτερο βρίσκονται οι αισθητήρες όρασης, ενώ στο χαμηλότερο οι αισθητήρες αφής και όσφρησης. Κυρίως, όμως, βασίζεται στην αίσθηση της αφής και της οσμής χρησιμοποιώντας τις δύο μικρότερες κεραίες για την εύρεση φαγητού, καθώς έχει πολύ ασθενή όραση
  3.Κινείται σε περίεργες τροχιές, συνήθως κυκλικές, αργά αφήνοντας ίχνη βλέννας
  4.Χάρη στη βλέννα αυτή μπορεί να κρέμεται ανάποδα αλλά και να προστατεύεται. Μάλιστα μπορεί να έρπει κατά μήκος μιας λεπίδας ξυραφιού χωρίς να κοπεί
    5.Τρέφεται με χορτάρι και βλαστούς
    6.Του αρέσει η βροχή και γενικότερα η υγρασία γι’ αυτό και έχει συνδεθεί με τα πρωτοβρόχια. Ειδικότερα, τα σαλιγκάρια δραστηριοποιούνται όταν επικρατεί υγρασία (π.χ μετά την βροχή, κατά την διάρκεια της νύχτας) και αρέσκονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 15 και 25 βαθμών Κελσίου γεγονότα που εξηγούν την προγραμματισμένη εμφάνιση τους κάθε Φθινόπωρο. Τις εποχές όπου οι συνθήκες δεν συγκλίνουν με τις θεμιτές τα σαλιγκάρια ξεκινούν διαδικασίες νάρκης. Ειδικότερα, υποχωρούν στο εσωτερικό του κελύφους και σφραγίζουν την είσοδο με ένα είδος προσωρινού καλύμματος από αποξηραμένη βλέννα, το επίφραγμα
  7.Τις περιόδους λοιπόν όπου οι συνθήκες είναι κατάλληλες και έχοντας συμπληρώσει το σαλιγκάρι ένα έτος ζωής, μπορεί να γονιμοποιηθεί. Το σαλιγκάρι είναι οργανισμός ερμαφρόδιτος όμως υποχρεωτικά ετερογονιμοποιούμενος. Ψάχνει το ταίρι του χωρίς βιασύνη και ακολουθεί μία δωδεκάωρη σχεδόν διαδικασία γονιμοποίησης. Κάθε σαλιγκάρι ψάχνει για μαλακό έδαφος για να σκάψει και να αφήσει τα αβγά του. Τα εναποθέτει σε μικρούς λάκκους 2,5-4 εκ. Κάθε σαλιγκάρι γεννά περίπου 85 αβγά και τα μικρά σαλιγκαράκια γεννιούνται μετά από 2-4 εβδομάδες. Συνήθως τα σαλιγκάρια γεννούν όταν έχει υγρασία και η πιο γόνιμη περίοδος τους είναι από Φεβρουάριο έως Οκτώβριο.
     8.Αποτελεί μια θρεπτική, υγιεινή, και για πολλούς  νόστιμη τροφή
    9.Σε πολλές περιπτώσεις τα σαλιγκάρια έχουν χρησιµοποιηθεί στην φαρµακευτική επιστήµη για την παρασκευή θεραπευτικών προϊόντων αλλά και την παρασκευή καλλυντικών. Ήδη, από την αρχαιότητα υπάρχουν µαρτυρίες για τη χρήση παρασκευασµάτων οι οποίες είχαν ως βάση τα σαλιγκάρια. O Πλίνιος τασυνιστούσε για τους πόνους του στοµάχου και τις αιµορραγίες. Ο Γαληνός και ο Ιπποκράτης τα θεωρούσαν πολύ ωφέλιµα για την υδρωπικία και την κήλη. Κατά το Μεσαίωνα τα συνιστούσαν για πάρα πολλές αρρώστιες, όπως στοµατικές διαταραχές, βρογχίτιδα, φυµατίωση, πληγές, σκορβούτο κ.λπ.
10. Το σαλιγκάρι στη φύση έχει πολλούς εχθρούς:
  • Πτηνά: κοτσύφια, κοράκια, κότες, καρακάξες, τσίχλες, κ.α.
  • Θηλαστικά: ποντίκια, αρουραίοι, νυφίτσες, ακανθόχοιροι
  • Ερπετά: σαύρες, φίδια
  • Αμφίβια: βάτραχοι, χελώνες

Πηγές

http://www.lemnosnails.com/%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου