ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΥΛΙΚΟΥ

Το υλικό που θα βρείτε στο ιστολόγιο "Νηπιαγωγός για Πάντα" είναι δημιούργημα της εκπαιδευτικού κ. Ειρήνης Ματθαιάκη. Παρέχεται δωρεάν και είναι ελεύθερο προς χρήση για εκπαιδευτικούς σκοπούς. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση για εμπορική εκμετάλλευση, η αναδημοσίευση χωρίς παραπομπή στη δημιουργό του και η αντιγραφή του περιεχομένου σε άλλη ιστοσελίδα χωρίς ανάρτηση του σχετικού συνδέσμου (link) του ιστολογίου.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Μαθαίνουμε πολλά...με Πασχαλινά Αυγά (Β΄Μέρος)

Μελέτη Περιβάλλοντος

    Τα πασχαλινά αυγά αποτέλεσαν μια καλή αφορμή να μιλήσουμε για τα ζώα που γεννάνε αυγά (ωοτόκα ζώα)
   Ύστερα από συζήτηση και αφού ταξινομήσαμε τα ζώα σε κατηγορίες, μάθαμε ότι αυγά γεννάνε τα πτηνά, τα ψάρια, τα ερπετά, τα αμφίβια και τα έντομα αλλά και τα μαλακόστρακα (κάβουρας, αστακός, γαρίδα), τα μαλάκια (σαλιγκάρι, καλαμάρι, χταπόδι...) και τα αραχνοειδή (αράχνη, σκορπιός), κατηγορίες που είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε.
      Πλούσιο φωτογραφικό υλικό με ωοτόκα ζώα από όλες τις παραπάνω κατηγορίες καθώς και με τα αυγά τους μπορείτε να βρείτε στο PowerPoint που ετοίμασα και να το κατεβάσετε στον σύνδεσμο:
       

Πληροφορίες

.Ωοτόκα ονομάζονται τα ζώα που γεννούν αυγά (ωα) με καθόλου ή πολύ μικρή εμβρυϊκή ανάπτυξη. Αυτή είναι η μέθοδος αναπαραγωγής στα περισσότερα ψάρια, αμφίβια, ερπετά, όλα τα πτηνά, τα μονοτρήματα, και τα περισσότερα έντομα, μαλάκια και ορισμένες αραχνείδες.
Πηγή: http://el.wikipedia.org (λήμμα: ωοτοκία)

Φωτογραφίες





















Περισσότερο φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στο παραπάνω PowerPoint

Πίνακες Αναφοράς




Φύλλα Εργασίας


Όλες τις φωτογραφίες, τους πίνακες αναφοράς και τα φύλλα εργασίας μπορείτε να τα κατεβάσετε σε μορφή pdf στον σύνδεσμο:

Εικαστικά

Κολάζ

   Με αφορμή το ποίημα του Παπαντωνίου “ο ανυπόμονος” (δείτε εδώ), φτιάξαμε το παρακάτω κολάζ, αφού πρώτα ζωγραφίσαμε το φόντο με νερομπογιές. Για το κοτοπουλάκι απλώσαμε τέμπερα με πιρούνι





Το πατρόν για το σπασμένο αυγό είναι το παρακάτω:


Ζωγραφική

   Μια εύκολη απεικόνιση της κότας με τα κοτοπουλάκια της είναι με τυπώματα της παλάμης για την κότα και των δαχτύλων για τα μικρά της






Βάψιμο αυγών με γκοφρέ

Και φυσικά βάψαμε πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας γκοφρέ και φίλτρο καφέ (για λεπτομέρειες δείτε εδώ)

Παιχνίδια

Το κυνήγι των Κρυμμένων Αυγών

    Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και κάθε μία επιλέγει ένα χρώμα. Στην τάξη έχουμε κρύψει αυγά με τα χρώματα αυτά (ίδιο αριθμό αυγών για κάθε ομάδα). Όσο ακούγεται η μουσική τα παιδιά καλούνται να βρουν όσο περισσότερα αυγά μπορούν και να τα βάλουν στο κουτάκι τους. Στο σταμάτημα της μουσικής πρέπει να ακινητοποιηθούν, ότι κι αν κάνουν. 
Βασικός κανόνας: κάθε φορά μπορούν να μεταφέρουν μόνο ένα αυγό.






    Με τη λήξη της μουσικής, κάθε ομάδα μετράει πόσα αυγά έχει βρει και υπολογίζει πόσα δεν βρήκε. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται ο νικητής (στην περίπτωσή μας είχαμε ισοπαλία της μπλε και της πράσινης ομάδας)



Παιχνίδι Μνήμης

    Η ιδέα είναι της εξαιρετικής συναδέλφου Κικής Μιχαλάρου με το blog Χαρούμενες Φατσούλες στο νηπιαγωγείο (δείτε εδώ)

     Είναι το γνωστό μας παιχνίδι μνήμης σε τρισδιάστατη μορφή. Ειδικότερα, επιλέγεται ένας παίκτης και τα υπόλοιπα παιδιά μπαίνουν στη σειρά. Έχουμε αυγά σε διάφορα χρώματα, ανά δύο ίδια, και τα μοιράζουμε στα παιδιά. Ο παίκτης αφού τα παρατηρήσει προσεκτικά, δίνει εντολή να του γυρίσουν τα παιδιά την πλάτη. Και το παιχνίδι ξεκινά. Ποια παιδιά έχουν τα ίδια αυγά; 








Καλό Πάσχα και Καλή Ξεκούραση σε όλους σας!!!!

4 σχόλια:

  1. Μπράβο σας, Ειρήνη, όλα καταπληκτικά!!! Κάπως έτσι τα δουλέψαμε κι εμείς, παρ' όλα αυτά, "ζήλεψα" όλες σας τις δραστηριότητες!!! Συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειρηνη πολύ ωραία δουλειά όπως πάντα!!Μπράβο κορίτσι μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο σας...καλή συνέχεια...από το 57ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Κρήτης...
    http://57onnews.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή