ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΥΛΙΚΟΥ

Το υλικό που θα βρείτε στο ιστολόγιο "Νηπιαγωγός για Πάντα" είναι δημιούργημα της εκπαιδευτικού κ. Ειρήνης Ματθαιάκη. Παρέχεται δωρεάν και είναι ελεύθερο προς χρήση για εκπαιδευτικούς σκοπούς. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση για εμπορική εκμετάλλευση, η αναδημοσίευση χωρίς παραπομπή στη δημιουργό του και η αντιγραφή του περιεχομένου σε άλλη ιστοσελίδα χωρίς ανάρτηση του σχετικού συνδέσμου (link) του ιστολογίου.

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Διδακτική Προσέγγιση για εξ αποστάσεως διδασκαλία – Οι Δοκιμασίες των ξωτικών (1ο Μέρος)

Οι παρακάτω δράσεις για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι εμπνευσμένες από τις εξαιρετικές ιδέες που παρουσίασαν οι συνάδελφοι στην Επιμορφωτική Ημερίδα που οργανώθηκε από τις Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ60 3ου ΠΕΚΕΣ Αττικής κ. Μαρία Βουβούση - Κατερίνα Καζέλα- Παρασκευή Φώτη. Ιδιαίτερα ευχαριστώ την εξαιρετική κι αγαπημένη μου συνάδελφο κ. Παπουτσάκη Καλλιόπη για την ιδέα με το «ΧΟ ΧΟ ΧΟ…..» με την οποία ενθουσιάστηκαν τα παιδιά!

Τα παιδιά καλούνται να περάσουν μια σειρά από δοκιμασίες προκειμένου να αποκτήσουν το δίπλωμα βοηθού του Αϊ Βασίλη….

1η Δοκιμασία: Διάλεξε το κατάλληλο δώρο για κάθε παιδί!

Τα παιδιά καλούνται να σκεφτούν το δώρο που χρειάζεται κάθε παιδί σε κάθε διαφορετική περίπτωση… Μέσα από προβληματισμό και συζήτηση ευαισθητοποιούνται σε προβλήματα που πλήττουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο (φτώχεια, πείνα, αρρώστιες, σχολικός εκφοβισμός…) και αναζητούν τα κατάλληλα δώρα, διαπιστώνοντας ότι τα περισσότερα δεν αγοράζονται με χρήματα…

Η καταγραφή των λέξεων γίνεται σε κανονική προβολή (όχι σε προβολή παρουσίασης)





2η Δοκιμασία: Βάλε το σωστό δώρο σε κάθε κουτί!

Τα ξωτικά του Αϊ Βασίλη πρέπει να γνωρίζουν ποιο δώρο πρέπει να βάλουν στο κάθε κουτί!

Το συγκεκριμένο παιχνίδι παιχνίδι παίζεται σε προβολή παρουσίασης καθώς έχει προστεθεί κίνηση. Τα παιχνίδια επιλέγονται με τη σειρά, διαδοχικά, και δεν χρειάζεται χρήση του annotate καθώς τα παιδιά επιλέγουν το κουτί βάσει του χρώματος. Αφού επιλέξουν το κουτί, με ρολάρισμα ή κλικ του ποντικιού δίνεται η σωστή απάντηση με αυτόματη μετακίνηση του αντικειμένου.

Στο πάνω μέρος έχω προσθέσει ως βοηθητικές τις σχετικές καρτέλες που χρησιμοποιούμε στην τάξη.

3η Δοκιμασία: Φτιάξε ένα ποίημα για τον Άγιο Βασίλη…. με τους αγαπημένους του ήχους (χο... χο... / χα...χα.../χι....χι/χε...χε..../χου...χου...)!

Η ιδέα ανήκει στην εξαιρετική Καλλιόπη Παπουτσάκη!!!!!!!!!!

Τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν ένα ποίημα για τον Άγιο Βασίλη, βρίσκοντας λέξεις που ομοιοκαταληκτούν.





4η Δοκιμασία: Πόσο καλά ξέρεις τον Άγιο Βασίλη;

Τα παιδιά καλούνται να περιγράψουν τον Άγιο Βασίλη εντοπίζοντας εξωτερικά χαρακτηριστικά αλλά και στοιχεία του χαρακτήρα του


Επίσης, πρέπει να εντοπίσουν τι λείπει από κάθε Άγιο Βασίλη σε ένα παιχνίδι εντοπισμού διαφορών
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το PowerPoint (σε επεξεργάσιμη μορφή για να κάνετε πιθανές τροποιήσεις) στον ακόλουθο σύνδεσμο (για να παίξετε τα παιχνίδια πρέπει να κάνετε προβολή παρουσίασης) :

Οι Δοκιμασίες των Ξωτικών



Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Διδακτική Προσέγγιση για εξ αποστάσεως διδασκαλία – Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Η παρουσίαση της διδασκαλίας γίνεται σε PowerPoint. Στις διαφάνειες που απαιτείται συμπλήρωση κειμένου ή μετακίνηση στοιχείων, η παρουσίαση γίνεται σε κανονική προβολή και όχι σε προβολή παρουσίασης.   

1.    Αφόρμηση της διδακτικής προσέγγισης αποτελεί το τραγούδι «Το Δέντρο των Χριστουγέννων» από τον  δίσκο του Τεμπέλη Δράκου "Πατημασιές Στο Χιόνι"


Ακολουθεί αναδιήγηση της ιστορίας από τα παιδιά, με τη βοήθεια εικόνων…

… και τέλος τους ζητείται να ζωγραφίσουν το δεντράκι της ιστορίας και να το παρουσιάσουν στους φίλους τους

2.   Αν ήσουν το δέντρο των Χριστουγέννων, σε ποιον θα χάριζες τα δώρα σου; με αυτό το ερώτημα προβληματίζουμε τα παιδιά και καταγράφουμε τις σκέψεις τους στο δώρο που επιλέγουν με βάση το χρώμα.

3.   Ώρα να στολίσουμε το δεντράκι της τάξης μας. Κάθε παιδί ζωγραφίζει το δικό του στολίδι, το στέλνει με φωτογραφία και εμείς τα προσθέτουμε στο δέντρο.

4.    Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα από πίνακες ζωγραφικής

   Παρουσιάζουμε στα παιδιά πίνακες ζωγραφικής με Χριστουγεννιάτικα δέντρα κι αφού τους περιγράψουν τα καλούμε να σκεφτούν τι μπορεί να σκέφτονται/να λένε/να νιώθουν τα πρόσωπα που απεικονίζονται. Παράλληλα, εμείς καταγράφουμε τις ιδέες των παιδιών σε συννεφάκια.


5.   Πόσα στολίδια έχει κάθε δεντράκι; τα παιδιά απαντούν είτε χρησιμοποιώντας καρτελάκια με αριθμούς που έχουν φτιάξει, επιλέγοντας και δείχνοντας το κατάλληλο είτε γράφοντας σε χαρτί τον αριθμό και δείχνοντάς τον. Τέλος, η εκπαιδευτικός τον καταγράφει στο σχετικό κουτάκι.


Το ίδιο παιχνίδι μπορούν να παίξουν τα παιδιά και Online στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://learningapps.org/watch?v=pnu5sy0e520

6.   Ένα δέντρο με λωρίδες… (άσκηση σειροθέτησης) Κάθε παιδί επιλέγει με βάση το χρώμα την κατάλληλη λωρίδα, ξεκινώντας από την πιο μακριά, κι εμείς την τοποθετούμε στην αντίστοιχη θέση (ξεκινώντας από την 1η σειρά).


7.   Με αφορμή την παραπάνω δραστηριότητα, μπορούμε να προτείνουμε στα παιδιά να φτιάξουν δεντράκια με λωρίδες για να στολίσουν χριστουγεννιάτικες κάρτες.

8.    Σαν προέκταση προτείνουμε στα παιδιά να αναζητήσουν στο σπίτι τους διάφορα υλικά για να κατασκευάσουν το δικό τους Χριστουγεννιάτικο δέντρο.


Οι παραπάνω δράσεις δεν προορίζονται για μία μόνο διδασκαλία. Μπορεί να γίνουν επιλεκτικά ή να χωριστούν σε 2 μαθήματα

Το PowerPoint Μπορείτε να το βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο

PowerPoint: Διδακτική Προσέγγιση με θέμα το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο



Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια

    Επιλεγμένα… αγαπημένα…. χριστουγεννιάτικα παιδικά τραγούδια συγκεντρωμένα σε padlet για να δημιουργήσουμε χριστουγεννιάτικο κλίμα στην τάξη μας αλλά και στο σπίτι….

https://padlet.com/eirmatth1812/ek8aut3vye678v99



Έγινε με το Padlet

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη... με Χριστουγεννιάτικα Παραμύθια

     Χριστουγεννιάτικα παραμύθια σε ηλεκτρονική μορφή (βίντεο με αφήγηση, ebook…) συγκεντρωμένα σε padlet για αξιοποίηση στην ηλεκτρονική τάξη αλλά και στο σπίτι από γονείς. Μπορείτε να τα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://padlet.com/eirmatth1812/3bfq4k095d1g2u27


Έγινε με το Padlet

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Οδηγίες και Προτάσεις για την Ασύγχρονη εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (eclass) στο Νηπιαγωγείο

Βήματα για την εγγραφή των μαθητών σε μαθήματα στο eclass

Μπαίνετε στον παρακάτω σύνδεσμο

https://eclass.sch.gr/

και συμπληρώνετε τα στοιχεία του λογαριασμού του μαθητή στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Στη συνέχεια εισέρχεστε στο σχολείο σας κι επιλέγετε το μάθημα στο οποίο επιθυμείτε να εγγραφείτε:

Αν απαιτείτε έγκριση θα χρειαστεί να γράψετε σχετικό μήνυμα και να περιμένετε να εγκριθεί η εγγραφή σας από τον εκπαιδευτικό

Μπαίνοντας σε κάθε μάθημα μπορείτε να βρείτε σχετικές ανακοινώσεις…


έγγραφα (εποπτικό υλικό, φύλλα εργασίας, παιχνίδια…)
και παραπομπές σε σχετικές ιστοσελίδες


Επίσης μπορείτε να στείλετε μηνύματα τόσο στην εκπαιδευτικό όσο και στους άλλους μαθητές που παρακολουθούν το μάθημα.

 Η Ηλεκτρονική Τάξη στο Νηπιαγωγείο

   Παράλληλα με τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση αλλά και με την δια ζώσης, μπορεί να αξιοποιηθεί υποστηρικτικά η ηλεκτρονική τάξη στην οποία θα αναρτάται υλικό σχετικό με τα μαθήματα που γίνονται είτε διαδικτυακά είτε στην τάξη. Το υλικό αυτό δεν είναι υποχρεωτικό μπορεί όμως να αξιοποιηθεί για επέκταση της μάθησης στο σπίτι, ενισχύοντας την σύνδεση σχολείου-οικογένειας.

Στην ηλεκτρονική τάξη του Νηπιαγωγείου μας έχουμε δημιουργήσει, πέρα από τα μαθήματα που αφορούν θεματικές προσεγγίσεις, μαθήματα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και της ενεργητικής μουσικής ακρόασης, την καλλιέργεια της αγάπης για την Τέχνη, την εισαγωγή στον κόσμο των Φυσικών Επιστημών καθώς και ένα μάθημα με εκπαιδευτικά παιχνίδια. Ειδικότερα δημιουργήσαμε τα παρακάτω μαθήματα:

    Η «ψηφιακή μας βιβλιοθήκη» περιλαμβάνει βιβλία σε ψηφιακή μορφή που μπορούν να διαβάσουν τα παιδιά online και να αποτελέσουν ερέθισμα για δημιουργία (για να ζωγραφίσουν κάτι σχετικό, να φτιάξουν μια κατασκευή ή μια αφίσα…). Η ψηφιακή μας βιβλιοθήκη είναι σε μορφή padlet και βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://nipiagogosgiapanta.blogspot.com/2020/03/blog-post.html

Στο μάθημα τα «μουσικά μας ταξίδια» θα αναρτώνται τραγούδια που μάθαμε στην τάξη αλλά και επιπλέον προτάσεις με μουσικές επιλογές για μουσικά ταξίδια στο σπίτι.

Από την άλλη, στο μάθημα «ο κόσμος της Τέχνης» θα αναρτώνται πίνακες ζωγραφικής που έχουμε προσεγγίσει στην τάξη αλλά κι επιπλέον πίνακες σχετικές με τα θέματα που προσεγγίζονται στα μαθήματα. Παράλληλα, θα παρουσιάζονται διάφορες τεχνικές ζωγραφική και χειροτεχνίας και προτάσεις για εικαστικές δημιουργίες με απλά υλικά που μπορούν να γίνουν στο σπίτι. Στόχος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά σημαντικά έργα τέχνης αλλά και να εμπνευστούν από αυτά για να προβούν σε δικές τους εικαστικές δημιουργίες.

Στο μάθημα «Μαθαίνουμε Παίζοντας» τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα μέσα από διαδικτυακά παιχνίδια (παζλ, σταυρόλεξα, παιχνίδια αντιστοίχισης, μνήμης, ζωγραφική κ.ά.) να καλλιεργήσουν δεξιότητες αλλά και να εμπεδώσουν όσα μαθαίνουν είτε στην εξ αποστάσεως είτε στη δια ζώσης διδασκαλία.

Τέλος, στο μάθημα «Μικροί Επιστήμονες… εν δράσει» παρουσιάζονται απλά πειράματα που μπορούν να γίνουν στο σπίτι, ενθαρρύνοντας την έμφυτη περιέργεια των παιδιών για εξερεύνηση και ανακάλυψη.

 


Οδηγίες για Υλοποίηση Σύγχρονης εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (Webex)

   Από την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 και για όλο το διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας των Νηπιαγωγείων, τα παιδιά θα συμμετέχουν σε σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας Webex. Η συμμετοχή στην τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική 

Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Σύγχρονης εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης

   Το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Σύγχρονης εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ως εξής:

ΩΡΑΡΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΩΡΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Από

Έως

1η

14:10

14:40

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

14:40

15:00

2η

15:00

15:30

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

15:30

15:50

3η

15:50

16:20

 

    Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προγραμματίζονται στα πλαίσια της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης βασίζονται στις αρχές του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών και του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην οργάνωση βιωματικών δραστηριοτήτων, που έχουν νόημα κι ενδιαφέρον για τα παιδιά, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό στα πλαίσια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Επίσης, επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή των παιδιών απαντώντας σε ερωτήσεις, σημειώνοντας στον ψηφιακό πίνακα κ.ά.

Οδηγίες για τη συμμετοχή στην Τηλεδιάσκεψη

Για να συνδεθείτε σε τηλεδιάσκεψη WebEX πρέπει να γράψετε στον φυλλομετρητή σας (browser) τη δικτυακή διεύθυνση (url) της ηλεκτρονικής αίθουσας τηλεκπαίδευσης που σας έχει αποστείλει η εκπαιδευτικός.

Αυτή θα είναι της μορφής: https://minedu-.....webex.com/meet/.... .

Παρακαλούμε καταγράψτε κάπου ή αποθηκεύστε στα αγαπημένα (bookmarks) τις διευθύνσεις των ηλεκτρονικών τάξεων που σας κοινοποιούν οι εκπαιδευτικοί.

Την πρώτη φορά που θα συνδεθείτε σε τηλεδιάσκεψη, αυτόματα θα σας κατέβει το πρόγραμμα που πρέπει να εγκαταστήσετε, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:





Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται τα βασικά εργαλεία της πλατφόρμας Webex (μικρόφωνο συμμετέχουν οι μαθητές, κάμερα, chat)

Για να στον ψηφιακό πίνακα πρέπει να στείλουν σχετικό αίτημα στην εκπαιδευτικό πατώντας στο σχετικό εικονίδιο («συμμετοχή στον ψηφιακό πίνακα»). Κατόπιν μπορούν να επιλέξουν κάποιο από τα αντίστοιχα εργαλεία και να συμμετέχουν στη δραστηριότητα, σημειώνοντας στον πίνακα.

Πρακτικές Συμβουλές για μια επιτυχημένη τηλεδιάσκεψη:

     ·  Ο ρόλος των γονέων κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης είναι βοηθητικός και όχι καθοδηγητικός. Οι γονείς καλούνται να επιλύουν τεχνικά θέματα (είσοδος στην πλατφόρμα, χρήση μικροφώνου….) και είναι σημαντικό να μην παρεμβαίνουν, αφήνοντας τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα.

      ·  Σε περίπτωση που θέλετε να θέσετε ένα ερώτημα, είναι προτιμότερο να το καταγράψετε στο chat

    ·  Καθ’ όλη τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, για αποφυγή φασαρίας κρίνεται σκόπιμο τα μικρόφωνα των μαθητών να παραμείνουν κλειστά και να ανοίγουν όταν τους δίνεται ο λόγος από την εκπαιδευτικό ή όταν θέλουν να ζητήσουν τον λόγο (να θέσουν ερώτημα, να δώσουν απάντηση…)

      ·   Σε περίπτωση που κάποιο παιδί δε θέλει να συμμετέχει και να εκτεθεί, μπορεί να έχει την κάμερα και το μικρόφωνο απενεργοποιημένα και απλά να παρακολουθεί τη συζήτηση.

     ·   Στη διάρκεια του μαθήματος τα παιδιά καλό είναι να έχουν μαζί τους μαρκαδόρους και χαρτί σε περίπτωση που τους ζητηθεί κάποια εργασία από την εκπαιδευτικό.

   ·  Καλό θα είναι τουλάχιστον την πρώτη φορά να μπείτε 10 λεπτά νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα για να εξοικειωθείτε με την πλατφόρμα και να επιλυθούν τυχόν τεχνικά προβλήματα

Ø  Υπενθυμίζεται ότι η καταγραφή της εικόνας ή της ομιλίας άλλου προσώπου κατά τη διάρκεια των δικτυακών μαθημάτων είναι παράνομη και επισύρει αστικές, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.


Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Εδώ Πολυτεχνείο!

    Με τη βοήθεια βιβλίων («Η εξέγερση του Πολυτεχνείου» του Φιλ. Μανδηλαρά σε εικονογράφηση Νατ. Καπατσούλιας, 

«Μαμά, τι έγινε στο Πολυτεχνείο της Μαρ. Καλογεράκη, 

«η κυρά Δημοκρατία» της Κωνστ. Αρμενιάκου) 

και την επεξεργασία σχετικού εποπτικού υλικού (φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα), μιλήσαμε για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, εστιάζοντας στην έννοια της Δημοκρατίας και της Δικτατορίας αλλά και στο πόσο σημαντικό είναι να αντιδράμε σε όσους προσπαθούν να μας στερήσουν την ελευθερία.

Στη συνεχεία, τα αποδώσαμε με ζωγραφική ατομικά…


Το Φύλλο Εργασίας μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ

… και ομαδικά

Το γράμμα Δ…. όπως Δημοκρατία & Δικτατορία!




Το φύλλο εργασίας και το εποπτικό υλικό για το γράμμα Δ, δ μπορείτε να τα κατεβάσετε εδώ 

Τραγούδια

Ακούσαμε σχετικά τραγούδια και ζωγραφίσαμε το τραγούδι «ο δρόμος» αποτυπώνοντας τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους...


Το φύλλο εργασίας μπορείτε να τα κατεβάσετε εδώ

Ντενεκεδούπολη

     Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην παίξουμε σε κουκλοθέατρο την αγαπημένη μας Ντενεκεδούπολη, παρουσιάζοντας την προσπάθεια του Λαδένιου-δικτάτορα να γίνει αρχηγός της Ντενεκεδούπολης χωρίς να τον θέλουν τα ντενεκεδάκια, να τη ζωγραφίσουμε…



Το φύλλο εργασίας μπορείτε να τα κατεβάσετε εδώ

…και να φτιάξουμε τους ήρωές της!


Το κουκλοθέατρο της Ντενεκεδούπολης μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://nipiagogosgiapanta.blogspot.com/2014/11/blog-post_17.html

Και τη μουσική του επένδυση εδώ:


Εκλογές στην τάξη μας

    Με αφορμή τη αναφορά στην έννοια της δημοκρατίας μπορούμε να οργανώσουμε εκλογές στην τάξη μας. Προτάσεις και υλικό για σχετικές δράσεις μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη ανάρτηση:

https://nipiagogosgiapanta.blogspot.com/2014/11/blog-post_20.html