ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΥΛΙΚΟΥ

Το υλικό που θα βρείτε στο ιστολόγιο "Νηπιαγωγός για Πάντα" είναι δημιούργημα της εκπαιδευτικού κ. Ειρήνης Ματθαιάκη. Παρέχεται δωρεάν και είναι ελεύθερο προς χρήση για εκπαιδευτικούς σκοπούς. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση για εμπορική εκμετάλλευση, η αναδημοσίευση χωρίς παραπομπή στη δημιουργό του και η αντιγραφή του περιεχομένου σε άλλη ιστοσελίδα χωρίς ανάρτηση του σχετικού συνδέσμου (link) του ιστολογίου.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Μαθαίνουμε και παίζουμε.. παρέα με την Βάγια την Κουκουβάγια!

 Η παρακάτω διδακτική προσέγγιση υλοποιήθηκε στα πλαίσια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με αφορμή την ενασχόλησή μας με τα νυκτόβια ζώα και αφορά μια παρουσίαση (PowerPoint), που περιλαμβάνει εποπτικό υλικό, συνδέσμους για προβολή βίντεο, διαδραστικά γλωσσικά και μαθηματικά παιχνίδια. Ειδικότερα:

 Στο πρώτο μέρος με τη βοήθεια της Βάγια της Κουκουβάγιας τα παιδιά μαθαίνουν για τις κουκουβάγιες, βλέποντας σχετικές εικόνες και βίντεο.

 



Κατά την αναφορά στα μορφολογικά χαρακτηριστικά της κουκουβάγιας, γίνεται παραπομπή στο λαϊκό παραμύθι «η κουκουβάγια και η πέρδικα» (το οποίο μπορεί είτε να διαβαστεί στο μάθημα, αν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος, είτε να δοθεί ως επέκταση για το σπίτι) και τα παιδιά καλούνται να συγκρίνουν την κουκουβάγια και την πέρδικα και να πουν ποια θεωρούν ομορφότερη.


Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται γλωσσικά και μαθηματικά παιχνίδια

    1.    Τι συζητάνε άραγε οι κουκουβάγιες;

Τα παιδιά περιγράφουν τις εικόνες και καλούνται να σκεφτούν τους διαλόγους.

 

Εμείς τους καταγράφουμε με τη βοήθεια του annotate όπως φαίνεται παρακάτω:


    2.   Πόσες είναι οι κουκουβάγιες:

Τα παιδιά καλούνται να καταμετρήσουν τις κουκουβάγιες, να πουν πόσες είναι και να εντοπίσουν με βάση το χρώμα το κουτάκι με τον σωστό αριθμό.

    3.   Κ…. όπως κουκουβάγια!

Μαθαίνουμε το αρχικό γράμμα της κουκουβάγιας… Το παρατηρούμε, το γράφουμε, βρίσκουμε λέξεις που ξεκινάνε από Κ και εντοπίζουμε (με annotate) τις εικόνες με όσα αρχίζουν από Κ. Μπορούμε να δούμε και το σχετικό βίντεο της σειράς «Ένα γράμμα…μια ιστορία…»



    4.   Ώρα για ζωγραφική…

Ολοκληρώνοντας τα παιδιά ζωγραφίζουν ελεύθερα μια κουκουβάγια κι αν θέλουν γράφουν και τη λέξη



Ολόκληρη την παρουσίαση μπορείτε να τη βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Κουκουβαγια-διδακτική προσέγγιση για ΕξΑΕ

3 σχόλια:

  1. Σ΄ευχαριστώ πολύ για την παρουσίασή σου. Καταπληκτική!!
    Θα τη χρησιμοποιήσω σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπεροχη παρουσιαση..ολοκληρωμενη..θα τη χρησιμοποιησω αυριο..σε ευχαριστουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή