ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΥΛΙΚΟΥ

Το υλικό που θα βρείτε στο ιστολόγιο "Νηπιαγωγός για Πάντα" είναι δημιούργημα της εκπαιδευτικού κ. Ειρήνης Ματθαιάκη. Παρέχεται δωρεάν και είναι ελεύθερο προς χρήση για εκπαιδευτικούς σκοπούς. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση για εμπορική εκμετάλλευση, η αναδημοσίευση χωρίς παραπομπή στη δημιουργό του και η αντιγραφή του περιεχομένου σε άλλη ιστοσελίδα χωρίς ανάρτηση του σχετικού συνδέσμου (link) του ιστολογίου.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Ο Γαλαξίας μας: το ταξίδι ξεκινά….

 Αφόρμηση

 Με αφορμή τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό ρομποτικής με θέμα τον Γαλαξία μας, τέθηκαν τα ερωτήματα «πώς είναι ο γαλαξίας μας; τι είναι; από τι αποτελείται; πώς δημιουργήθηκε; ». Οι απαντήσεις – αρχικές αντιλήψεις των παιδιών καταγράφηκαν 

ενώ χαρακτηριστική ήταν η εύλογη σύνδεση που έκαναν τα παιδιά με το «γάλα»

«Η λέξη ''γαλαξίας'' προέρχεται όντως από τη λέξη γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες παρομοίαζαν το λευκό νεφέλωμα το οποίο αποτελείται από δισεκατομμύρια αστέρια ως γάλα το οποίο υπήρχε στον ουρανό. Πίσω βέβαια από την ονομασία "γαλαξίας" κρύβεται ένας μύθος που εξηγεί την ετυμολογία της λέξης. Σύμφωνα με το μύθο αυτό, η θεά Ήρα θήλαζε τον Ηρακλή για να γίνει αθάνατος. Όταν όμως ανακάλυψε την απάτη του Δία που έφερε στον κόσμο το μυθικό ήρωα, διέκοψε απότομα το θηλασμό και το γάλα της χύθηκε στο σύμπαν. Οι Λατίνοι, επηρεασμένοι από τον ελληνικό μύθο, ονόμασαν το γαλαξία ως via lacteal (δρόμος του γάλακτος), καθώς πίστευαν πως οδηγούσε στο ανάκτορο του Διός. Οι όροι ''γαλαξίας'' και ''γαλακτική οδός'', έχουν περάσει σε όλες τις γλώσσες του δυτικού πολιτισμού, είτε αυτούσια είτε μεταφρασμένο»

Πηγή: physicsgg

Στη συνέχεια, οι αρχικές αντιλήψεις των παιδιών για το πώς είναι ο γαλαξίας μας αποτυπώθηκαν με ζωγραφική.




Εισαγωγή: Παραμύθι

Μέσα από το υπέροχο παραμύθι «Αστερόσκονη» (Συγγραφέας: Willis Jeanne) (μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες και κριτική στην ιστοσελίδα elniplex )

τα παιδιά μπόρεσαν όχι μόνο να αποκτήσουν μια πρώτη εικόνα για το πώς δημιουργήθηκε ο γαλαξίας μας αλλά και να τονώσουν την αυτοπεποίηθησή τους μαθαίνοντας ότι όλοι είμαστε αστέρια… απλά κάθε αστέρι λάμπει με διαφορετικό τρόπο!

Αυτό το μήνυμα του παραμυθιού αποτέλεσε αφορμή για συζήτηση και ευκαιρία για να μιλήσει κάθε παιδί για τον τομέα στον οποίο θεωρεί ότι είναι…ΑΣΤΕΡΙ!

Εικαστική έκφραση

Με αφορμή το παραπάνω παραμύθι εκφραστήκαμε εικαστικά ως ομάδα….

… αλλά και ατομικά.

 




Τι θέλουμε να μάθουμε για τον γαλαξία μας;

Ολοκληρώνοντας σκεφτήκαμε και καταγράψαμε με μορφή ιστογράμματος όλες μας τις απορίες και τα ερωτήματά σχετικά με τον γαλαξία μας

Ας δούμε πώς είναι ο γαλαξία μας…

Μετά από τόσο προβληματισμό, ήρθε ή ώρα να δούμε πώς είναι στην πραγματικότητα ο γαλαξίας μας… μέσα από ένα βίντεο:


Το διαστημικό μας ταξίδι μόλις ξεκίνησε….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου