ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΥΛΙΚΟΥ

Το υλικό που θα βρείτε στο ιστολόγιο "Νηπιαγωγός για Πάντα" είναι δημιούργημα της εκπαιδευτικού κ. Ειρήνης Ματθαιάκη. Παρέχεται δωρεάν και είναι ελεύθερο προς χρήση για εκπαιδευτικούς σκοπούς. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση για εμπορική εκμετάλλευση, η αναδημοσίευση χωρίς παραπομπή στη δημιουργό του και η αντιγραφή του περιεχομένου σε άλλη ιστοσελίδα χωρίς ανάρτηση του σχετικού συνδέσμου (link) του ιστολογίου.

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Τα Γενέθλια στο Νηπιαγωγείο

    Αναμφισβήτητα τα γενέθλια αποτελούν ένα απο τα πιο ευχάριστα και ξεχωριστά γεγονότα στη ζωή ενός παιδιού. Γι' αυτό και στο χώρο του νηπιαγωγείου μπορούμε να το αξιοποιήσουμε όχι μόνο ως αφορμή για διασκέδαση αλλά και για να προσεγγίσουμε διάφορες μαθησιακές περιοχές.

Πίνακας Αναφοράς

     Δημιουργώντας έναν πίνακα αναφοράς γενεθλίων ανά μήνα, από τη μια εξοικειώνουμε τα παιδιά με την έννοια του χρόνου κι από την άλλη προοωθούμε δεξιότητες αναδυόμενου εγγραμματισμού, καθώς τα παιδιά, στην προσπάθειά τους να μάθουν ποιος έχει γενέθλια τον τρέχοντα μήνα, καλούνται να "διαβάσουν" τα αντίστοιχα ονόματα.
    Ο πίνακας των γενεθλίων μπορεί να έχει μορφή όπως η παρακάτω









 Το συγκεκριμένο πίνακα αναφοράς  μπορείτε να τον βρείτε σε pdf στον παρακάτω σύνδεσμο

Γράφημα

     Αξιοποιώντας τον πίνακα αναφοράς των γενεθλίων μπορούμε εύκολα να προβούμε στη δημιουργία γραφήματος, εισάγοντας με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά σε στοιχειώδεις έννοιες της στατιστικής. Το παρακάτω γράφημα συμπληρώνεται μετρώντας τα ονόματα - "κεκάκια" που υπάρχουν σε κάθε μήνα στον πίνακα αναφορά μας, ζωγραφίζοντας την ανάλογη ποσότητα από κεκάκια και γράφοντας τον αντίστοιχο αριθμό δίπλα σε κάθε μήνα. Τέλος, κάνοντας συγκρίσεις, μπορούμε να αποφανθούμε για το ποιος είναι ο μήνας με τα περισσότερα και ποιος με τα λιγότερα γενέθλια



Εορτοβιβλίο

    Αν και μπορεί να φαίνεται σαν ένα απλό δώρο γενεθλίων, στην πραγματικότητα μπορεί να αναδειχθεί σε μέσο για την καλλιέργεια ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από την καθιερωμένη ζωγραφιά, μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να γράψουν τις ευχές τους αλλά και τις θετικές εκτιμήσεις τους για το παιδί που γιορτάζει. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουμε όχι μόνο το ομαδικό πνεύμα της τάξης αλλά και την αυτοεκτίμηση του "τιμώμενου" παιδιού.
    Σας παρουσιάζω τα εορτοβιβλία που ετοίμασα για τη φετινή σχολική χρονιά, ένα σε μορφή αυτοκινήτου για τα αγοράκια κι ένα σε μορφή πεταλούδας για τα κοριτσάκια








 Τα εορτοβιβλία μπορείτε να τα βρείτε και σε ηλεκτρονική μορφή
Εορτοβιβλίο

Ένα Δωράκι από τη Δασκάλα


    Κι επειδή δεν μπορούμε να μην προσφέρουμε κι εμείς, πέρα από την αγάπη μας, ένα μικρό δωράκι στο μικρούλι μας που έχει γενέθλια, μια απλή ιδέα είναι να φτιάξουμε ένα χάρτινο χωνάκι και να το γεμίσουμε καραμέλες, σοκολατάκια, μπαλόνια...και γενικά όσα μπορούν, αν και φαντάζουν ασήμαντα, να ενθουσιάσουν ένα μικρό παιδί!
    Σας παραθέτω μερικά πατρόν για δωροχωνάκια



 



6 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη και ολοκληρωμένη ιδέα.Ευχαριστούμε!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φυσικά και μου άρεσαν...... έχει και cupcakes !!!!
    η αδυναμία μου φέτος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είπα να σας γλυκάνω λίγο....μετράμε πλέον αντίστροφα για να υποδεχτούμε τα μικρούλια μας και ένα γλυκάκι είναι ότι πρέπει για να μαζέψουμε δυνάμεις!

      Διαγραφή
  3. Πολυ ομορφα τα κεκακια!Απο τα αγαπημενα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα, ο πίνακας γενεθλίων και το εορτοβιβλίο είναι πολύ ωραία. Δυστυχώς στο slideshare δεν τον κατεβάζει pdf, θα μπορούσατε να τα στείλετε ως pdf στο mail μου; Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή